Categories
Догађаји

Прво FLL (First Lego League) такмичење у Србији

Проглашењем победника, доделом пехара, медаља и других признања, завршено је прво такмичење у оквиру “First Lego League” у Србији. “First Lego League” (FLL) представља интернационално такмичење ученика од 9 до 16 године старости, у којем се годишње такмичи преко 200 000 младих из целог света. У овој години је по први пут у Србији организовано пилот-такмичење ове лиге, под патронатом секције FLL из Словеније.

Иницијативу за ово такмичење у Србији дао је Ален Пиљак из Клуба љубитеља Лего коцкица “Скоцкани” из Београда. После неколико месеци припрема и рада са школским екипама, на крају се на самом такмичењу појавило пет екипа . У лепом простору Центра за промоцију науке у Београду, улица Кнеза Михаила, такмичењу су приступиле екипе “Лего-табиси” (ОШ Соња Маринковић), “Master Builders” (ОШ Милан Дј. Милићевић), “Лего–холичари” (ОШ Веселин Маслеша) , “Need For Lego” (ОШ Иво Андрић) и “ C-3PO” (ПОЛИТЕХНИКА- школа за нове технологије). Подељено је пуно признања , пехара и медаља , а укупни победник и екипа која путује у Словенију је “Лего–холичари” из ОШ Веселин Маслеша”.

02

Све екипе такмичиле су се у склапању и програмирању Лего робота, истраживању, осмишљавању иновативног решења и презентацији осмишљеног пројекта на задату тему. Овогодишња тема пројекта била је: „Како унапредити процес учења“. У делу такмичења које је свим ученицима био најинтересантнији, ”играло” се са роботом који аутономно решава задате проблеме на терену одређене димензије. Након овог практичног дела имали су обавезу да пред комисијом представе своје конструкционе идеје робота, програме и стратегију решавања задатака. Пројектни задатак ученици су образлагали и презентовали посебној комисији. Овај део такмичења представљао је најтежи изазов свакој екипи.

03

Ево шта о суштини FLL каже Аљоша Шип, у име екипе Zavoda Super Glavce и FLL Словенија: “Као прво и по мени посебно важно – FLL није само такмичење. Концепт и суштина FLL је учење, стицање нових знања и искустава, а пре свега успостављање другачијих односа одрасли-млади, учитељи-ученици… Ђаци уче о вјештинама и знањима из бизниса, науке и технологије, инжењеринга, програмерства, пројектног рада… На крају приређено такмичење је у част и захвалност FLL екипама, да могу показати стечено знање, иновације, достигнућа.. .и да им сви ми одрасли можемо честитати и поготово научити нешто од младих. Јер млади нам имају што показати и треба их озбиљно саслушати и уважавати. Начин рада је скуп искустава и повратних информација стручњака, инжињера, научника, ментора, менаџера, организатора, FLL екипа… и глобалних организатора из америчке фондације FIRST и групе LEGO, који су у 17 година постојања FLL представили изузетно ефектан начин рада и учења за младе. Значи, уважавање принципа рада у FLL учење и стицање искуства, који остаје не само на будућем такмичењу него и у цијелом животу. И све екипе, ментори и организатори постали сте амбасадори, први у Србији, који сте почели са таквим начином рада. Пуно ствари морамо још научити, поправити, побољшати -то важи за све – FLL екипе, њихове менторе, добровољце и организаторе. И сигуран сам, да ће свима бити наредне сезоне лакше.”

Екипа ПОЛИТЕХНИКЕ добила је пехар и плакету за најбољи тимски рад и придржавање основних вредности FLL, стекавши искуство и поуку, и не сумњамо да ће током даљег школовања постизати нове резултате.