Categories
Догађаји

Светски дан матерњег језика

У Политехници - школи за нове технологије 21. фебруара обележен је Међународни дан матерњег језика.
Овај дан је успостављен 1999. године од стране УНЕСКО-а као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични језик. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Организација Уједињених нација за обаразовање, науку и културу (УНЕСКО) поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, указује да је језичка разноликост све угроженија и да више од 40 одсто светског становништва нема приступ образовању на језику који говори или разуме, саопштило је. У циљу подизања свести о значају очувања матерњих језика, тема Међународног дана матерњег језика 2021. године је Неговање вишејезичности за укључивање у образовање и друштво.

Услов за преживљавање језика је да се преноси деци, да има институционалну подршку, своје писмо, да се негује у школама. Водећи се овим, организовали смо радионицу са нашим ученицима трећег разреда и они су направили квизове и презентације о свом матерњем језику, као и квизове за учење језика. Уз радове на српском језику, нашли су се и радови на словачком.