О школи

oskoli1Школа је настала 1971. године, као организациона јединица Радничког универзитета „Нови Београд“, а затим, све до 31.03.2006. године, била је део Политехничке академије. Тог дана започела је свој пут као самостална школа, са жељом да одмах истакне своју концепцију и опредељење ка новим технологијама и европским тенденцијама у образовању.

Са новим именом „ПОЛИТЕХНИКА“- школа за нове технологије започели смо школску 2006/2007 годину свесни одговорности коју ново име школе представља пред нас. То није био пуки маркетиншки потез, већ промишљени корак, праћен уверењем да нам протекле године и резултати које је школа до сада постигла дају за право да новим именом јасно дамо до знања ко смо и шта желимо да будемо.

Увођење нових технологија у наш образовни систем почели смо осамдесетих година прошлог века, када смо били прва образовна установа на подручју „велике“ Југославије, која је почела са ЦНЦ технологијом на алатним машинама. Прве компјутерски управљане едукативне машине набављене су 1986. године и тада почиње нова ера у подручју рада машинство и обрада метала. Знања и искуства наших наставника, који су били пионири у овој области, уграђена су у тадашњи образовни профил технолог – програмер. Овај профил је брзо заживео иу тадашњем образовном систему.

ИЗ ПЕТОГОДИШЊЕГ РАЗВОЈНОГ ПРОГРАМА ШКОЛЕ

• Отвореност за сарадњу са локалном заједницом и социјалним партнерима

Иако је са већим локалним заједницама (као што је новобеоградска) теже остварити везе, него у малим срединама, Школа на том пољу има успешну сарадњу са фабриком ИМТ (основна машинска пракса се обавља у фабричким халама, уз сарадњу наших наставника и њихових запослених стручних лица).

» Сарадња на стручном пољу са фирмама које су са нашом школом нашле заједнички интерес (Hewlett-Packard и Scneider electric)

» Спортско-пословни центар “Нови Београд” (настава физичког васпитања се одвија у просторијама и на теренима спортског центра)

» Студенски културни центар (различити културноуметнички садржаји у којима учествују наши ученици одвијају се делом и у објектима овог центра на Новом Београду)

» Општина Нови Београд са којом сарађујемо на више нивоа ( Општинско веће, Стручне службе за друштвене делатности, Канцеларија младих)

» основне школе на територији општине Нови Београд (Сарадња је усмерена на детаљно и тачно информисање матураната основних школа на могућности које им у средњошколском образовању пружа наша школа).